Alnilam – pieni tähtipuoti täynnä kaikkea taivaallista

Helsingin keskustassa on liike, jonka ikkunassa näkyy karttapalloja, kuumailmapalloja, kaukoputkia, keskiaikaisia astronomisia laitteita sekä Harry Potterista tuttu Hedwig pöllö. Kyseessä on Alnilam, vuodesta 2003 Lönnrotinkadulla sijaitseva tähtitieteeseen, tieteeseen ja scifi fanituotteisiin erikoistunut kivijalkaliike. Alnilamin ylpeä omistaja, Anu Rainela-Lankinen, tervehtii hymyillen jokaista asiakastaan. Seinien hyllyt ovat täynnä tiedesettejä ja -rakennussarjoja, sulkakyniä ja karttoja, erikoisia messinkiesineitä ja kauniita käsitöitä sekä paljon mm. Harry Potter, Star Wars, ja Dr. Who fandomtuotteita. Liike on pieni ja intiimi – se on kuin kokonaan oma maailmansa.

Tähtipuodin tarina

Kuinka idea tällaisesta erikoisliikkeestä sai alkunsa? ”Vanhempi poikani mietti itselleen harrastusta, kun hän aloitti koulunkäynnin. Häntä ei kiinnostanut jalkapallo tai jääkiekko. Sitten hän näki ilmoituksen tähtikerhosta, jossa opeteltiin tunnistamaan tähtikuvioita, ja ilmoittautui sinne. Eräänä iltana hän raahasi minut ulos ja sanoi: ’Äiti, katso. Tuossa on Orion’. Olin itsekin aina ollut kiinnostunut tähdistä, mutta kukaan ei ollut opettanut minulle, kuinka tähtikarttoja luetaan. Kun poikani kiinnostui tähdistä, hurahdin siinä samalla”, muistelee Anu. ”Myöhemmin minulle tuli mahdollisuus perustaa oma yritys. Halusin avata lahjatavarakaupan, mutta miten erottuisin muista? Tiesin, ettei tähtitieteisiin erikoistunutta kivijalkaliikettä ollut ja siitä se sitten lähti”. Yrityksen logo ja nimi ovat myös tarkkaan harkittuja ja teemaan sopivia. Anu kertoo, että logo perustuu Orionin tähtikuvion ”tiimalasiin” ja Orionin vyön keskimmäisen tähden nimi Alnilam, minkä mukaan yritys sai nimensä.

Myös Anun nuorin poika kiinnostui tähtitieteestä. ”Siitä tuli sitten koko perheen harrastus”, Anu kertoo. ”Minusta se oli mielenkiintoista ja niinpä minulle tulikin mieleen, että olisi kiva, että nuorille olisi tarjolla jotakin luonnontieteeseen innostavaa tavaraa. Nykypäivänä nuoret viettävät todella paljon aikaa ruudun äärellä ja siksi halusin tarjota heille vaihtoehtoista tekemistä. Siksi minulla on paljon erilaisia tiedesettejä ja palapelejä. Saankin usein paljon positiivista palautetta siitä, että minulla on tarjota nuorille vaihtoehtoja ruudun tuijottamiseen.”

Liikkeen tähtituotteet

Anun mukaan karttapallot ovat eritysesti turistien suosimia ja jopa amerikkalaiset ihmettelevät sitä, että on olemassa karttapallokauppa. Anun mukaan Karttapallot ja niistä näkyvät etäisyydet kiehtovat ihmisiä. Hänen mukaan matkailijat jäävät usein katsomaan karttapalloja ja keskustelevat etäisyyksistä. ”Tuolla me asutaan” ja ”nyt me ollaan täällä” ovat yleisiä keskusteluja, joita karttapallon ääressä käydään. 

Yhdeksi huipputuotteeksi Anu nimeää myös koriste kuumailmapallot, joita seinälle on ripustettu kymmenittäin. ”Niitä matkailijat mielellään veisivät mukanaan, mutta ne ovat liian kookkaita matkalaukkuun ja lähetys on ollut hankalaa. Siksi olenkin innostunut Claus -palvelusta, jonka avulla pystyn ratkaisemaan asiakkaan pulman ja lähettämään tämän ostokset kotiin. Parhaimpina kuukausina kotiinkuljetuspyyntöjä tulee nimittäin lähes päivittäin”, sanoo Anu.

Liikkeessä on paljon erilaisia esineitä, mutta erityisesti isot, vanhan näköiset tiimalasit pistävät heti hyllystä silmään. ”Nämä ovatkin mielenkiintoisia”, sanoo Anu. ”Niiden puu- ja metalliosat ovat valmistettu vanhojen englantilaisten kehruukoneiden, Kehruu-Jennyjen osista”.

Koska Alnilam on enimmäkseen tiedettä ja tähtitiedettä käsittelevä kauppa, ei yleiset sisustustrendit vaikuta Alnilamin valikoimaan tai sustukseen. Steampunk tyyli kuitenkin vetoaa Anuun ja on hänestä erityisen mielenkiintoinen. ”Ruskean sävyt, messinki ja kupari kiehtovat minua todella paljon ja haluan yhä enemmän viedä liikkeeni tyyliä siihen suuntaan. Se sopii myös liikkeeni fantasiamaailmaan hyvin. Myyn paljon Harry Potter tavaroita ja se on valtava, yhä kasvava buumi. Siihen sopii vallan hyvin kaikki hiukan maagismystinen”, sanoo Anu naurahtaen.

Aukioloajat ja sijainti

Lönnrotinkadun ja Fredrikinkadun risteyksessä oleva Alnilam sijaitsee suoraan matkailijoiden kävelyreitillä. Alnilam on hyvin kulkuyhteyksien varrella ja sinne pääsee helposti jopa kävellen juna-asemalta. Alnilamin voi löytää edustettuna myös esimerkiksi kirjamessuilta, wanhanajan markkinoilta ja Suomen con -tapahtumista, kuten Desuconista, Ropeconista, ja Traconista.

Osoite: Lönnrotinkatu 15, 00120 Helsinki

Aukioloajat:

Kauppias, liity Clausiin

Haemme tällä hetkellä palveluumme mukaan liikkeitä Helsingistä, Tampereelta, Turusta ja Rovaniemeltä. Kiinnostuitko? Ota yhteyttä